luni, 9 martie 2009

Statu sunt io?

Hai ca chiar ma si imi pe/in base si geo+ana plus tot hulpavii care ne conduce. Momentan ei sunt la lectia dansand cu metafora si prolifereaza balega cu centura de siguranta vs centura de castitate cu trimitere la inevitabilul imprumut de la FMI, ultrablamatele eminente cenusii ale zeitgeistologilor. E un film Zeitgeist, stiti voi. Mai stiti mai an cand atacul asupra forintului a reusit, iar asupra lu leu n-a, gratie lui Supermugur? Ei, ei erau. Teroristii economici de la FMI care urmaresc sa controleze lumea prin guverne prin impovarare cu datorii. Da? Pe unguri i-au rupt, ca ungurii sunt de mai putina vreme pe aceste meleaguri ca noi si nu stie cu rau' si ramu. Noi stim si cu rau' si cu ramu si cu muguru. Am rezistat. Acu Base vrea imprumut si creca judeca pe un principiu foaaaarte conform cu o forma mentis a dreacu de romanesca. Daca nu ma supravegheaza cineva si nu dau un ban sa ma supravegheze sa fac, nu fac nica. Sa mor io daca nu-i asa. De cate ori n-ati vrut sa va apucati de limbo? Pula. Daca nu dai un ban pe niste cursuri, pe un profesor, faci o laie. De cate ori n-ati vrut sa va trageti pachetele la burdihan? Daca nu bagi bani intr-o sala, un antrenor, pula, scuzati ocurenta recurenta. Asa si base, le ia la micuti o helga, o - cum dreacu ii zice - institutoare? Altui cuvantu. D-aia, oricum. Oricum nu despre asta voiam sa va vorbesc, daca n-ati respectat regula celor 7-10 randuri de inceput de divagatie v-ati perdut vremea.
Vreau sa va vorbesc despre un flacau care si-a blocat odometru la 263 la ora intr-un jandarm. Vreau sa va vorbesc despre un virus, numit, ca orice virus care se respecta, la misto, pe principiul antifrastic al onomasticii tsunamiurilor. Ce daca micutul dezteleneste mal dupe mal dupe mal? El el ninio se numeste. Ce daca virusache asta la care microsoft se chinuie de 2 saptamani sa faca ceva a blocat nu stiu cate mii de retele si baze de date, in special cea a penitenciarului rahova, de a trebuit astia sa mature paianjenu de pe arhiva ca sa nu dea drumu pe maine lu Rubin in lume? Iel se cheama Kido. Nici despre asta nu voiam a vorbi de fapt.
Vreau sa vorbesc despre statul si noi. Cineva cu toata mintea intreaga mai poate nega ca romanul e un animal a dreacu de usor cu tot ce se intampla in juru lui? Ca-i resemnat, bascalios, mistocar, acru, cinic si reductionist din dezamagire si ca nu exista "adaptare evolutionista" mai normala la realitatea traita de el romanul? Spuneti-mi ce natie alta decat cea mioritistica n-ar fi apelat demult la nesupunere civica fata de un stat care se pisa hahaind pe cetatenii sai (n-am vrut sa sun pataticepivian, scuzati)? Situatie: niste gospodari dintr-o margine de Romanie, migrati si traiti pe-afara, au defulat constructiv. N-o sa vedeti asa ceva in Romania. Oamenii din comuna suceveana Marginea, exasperati ca autoritatile nu fac nimic sa le repare podu cazut la inundatiile de acu un an, au decis sa fac un pod. Asta si pentru ca traficu de pe ruta ocolitoare le darama casele. Si-au luat o zi si au facut un pod din lemn pe care l-au testat la 10 tone. A tinut. Oameni cu toti boii la caruta, marginenii au limitat traficu la 2 tone juama. N-o mai dau in balarii retoric cu scandalizari. A doua zi autoritatile i-au dat in judecata si au interzis traficu pe pod. Nu mai discut despre legalitatea actului satenilor. Suntem in alt registru. Il intelegeti. Si vin si intreb - statu mai sunt io? intretin o masa buboasa din spatele unui construct abstract luat de bun din inertie - statul - ca sa-mi transpuna in real proiectiile sau ca sa-mi diversifice angoasele? Statu mai sunt io? O intrebare mareata dintr-o minte mareata.

Un comentariu:

Valentin Duran spunea...

Da, Statu sunt io! Pentru ca Statului i se falfaie de noi.

Vin in sprijinul tau cu petitia marginenilor. Click cu mouse-ul: http://www.petitieonline.ro/petitie/petitie_pentru_sprijinirea_societatii_civile_din_comuna_marginea_jud_suceava-p11792050.html