miercuri, 10 decembrie 2008

Duios Baselu plangea

Habemus pupam! Adeca avem, cum ar veni, o paiata desemnata premier. Nu-mi amintesc decat cetos o imagine vehiculata la un moment dat prin media cu Stolo pe post de Frankenstein, de golem al diabolicului doctor Baselu. Un contraption d-asta cu CV activat strategic cand e nevoie de el, si dezactivat prin forta lacrimilor stapanului. Base si-a bagat picioarele si de data asta in orice urma de speranta a mea de a avea un premier cu coloana vertebrala. Si-a bagat picioarele si in negocierile amorale PSD-PDL (da romanu devine tot mai acut un animal amoral, deci se va adapta usor la aceasta alianta) si a jucat in forta. A taiat macaroana oricaror eventuale tatonari cu PNL, numind cel mai acid premier pentru o eventuala guvernare cu PNL. Dizidentul PNL-ist Stolo n-ar avea cum sa lucreze cu cei de la care a plecat. Base a exclus PNL de la guvernare, in aceeasi masura in care pnl-istii s-au exclus de la guvernare. Cu un Tariceanu mai moliceanu, dispus sa lase dreacu postu ala de premier la care a tinut suspect de stupid pentru a nu lua in calcul varianta eschivei liberalilor pe vreme de criza, PNL putea guverna. Dar nu vor guverna, ci vor intra la apa. Deja a inceput destructurarea din teritoriu spre centru. Filialele incep sa latre pentru ca nu au fost consultati ca in cazul PSD-ului si-si vor face din asta un alibi ok pentru inceperea sezonului de migratie. Vorba aia, tot la liberali vor merge, basca mai democrati. L-am auzit deja pe Morega bodoganind ca el vrea sa aiba grija de roamani, ca vrea sa guverneze.
Revenind la Stolo, marele economist cu state pe la Banca Mondiala si pe la Tofan e un plastelin, un abulic, un Linguini ala din Ratatouille, dirijat prin tragere de par de Base-maus. Dupa patru ani de chin, de caderi, ridicari si victimizari, Base si-a tras iar consiliul. Ca la primarie. Urmeaza invazia videnilor la nivel national, in buna si dreapta intelegere cu michispagarii. Cat despre Stolo, el sarmanu n-are nici o treaba. Tot ca in Ratatouille, tot ce trebe el sa faca e sa deschida camara sa intre sobolanii. El are doua mare calitati: nu se supara si se da imediat deoparte. La prima lacrima a lui Base.

4 comentarii:

catalin sturza spunea...

http://nupriviacum.wordpress.com


Asadar, avem din nou FSN, ca-n '91, cu Stolojan premier, ca-n '91. Mai lipseste Roman.

Prognoze:

1. PDL dispare sau se va resorbi in PSD. Si-a castigat alegatorii prin opozitie cu PSD-ul, "ei cu ei", incercand sa se defineasca drept un pol al dreptei. Acum e in sfarsit evident ca nici incompatibilitatea cu PSD-ul, nici doctrina de dreapta nu sunt decat pretexte, sloganuri de campanie. Iar alegatorii castigati cu aceste momeli vor migra spre unica alternativa a opozitiei de dreapta - PNL.

2. Jocul PNL mi s-a parut cat se poate de intelept. Nu aveau de ales: daca n-ar fi avut functia de prim-ministru si programul de guvernare, ar fi fost anihilati de Basescu, intr-o eventuala coalitie PDL. Pretentiile lor nu au fost absurde: au cerut minime garantii de supravietuire, dupa o exeprienta nefasta in alianta DA. Trecand in opozitie, PNL arata ca isi respecta alegatorii si ca nu e deschis la orice fel de compromisuri. Pe termen scurt, vor exista niste traseisti care vor pleca spre putere, asta e firesc; e un proces de curatare a partidului. Destramarea dinspre teritorii spre centru despre care vorbesti nu cred ca e un fenomen, sunt doar cateva cazuri izolate.

3. Asadar, pe termen lung, PNL are toate sansele sa se transforme intr-un adevarat pol de dreapta, in vreme ce PSD-ul si PDL-ul vor fuziona, foarte probabil, si vor ramane pe pozitia fireasca, la stanga. Cu cele 20 de procente de acum si cu cele 30 de procentue pe care PDL-ul le-ar putea pierde foarte rapid, PNL-ul din 2012 ar avea toate sansele sa castige, cu peste 50 la suta din voturi, alegerile parlamentare.

4. Aceasta alianta impotriva naturii, PSD-PDL, dictata de interese financiare si de presiunile baronilor locali, va clarifica, probabil, peisajul politic, pe coordonate ideologice. Vor ramane doar doi jucatori mari, PSD si PNL, plus un UDMR care aduna voturi pe criterii etnice. Iar PSD va pierde, la randul sau, de pe urma acestei aliante: cu siguranta, nu va avea nici o sansa ca in 2009, la alegerile prezidentiale, sa opuna un candidat lui Traian Basescu. Singurul slogan care ar fi mobilizat electoratul spre un vot negativ, "ei cu ei, noi cu voi", a devenit inoperant in urma alegerilor din noiembrie 2008. Poate ca, de acum incolo, se va schimba si modul partidelor de a face campanie electorala.

FerenczyAS spunea...

Da frate. Marturisesc ca am facut spagatul. Din respect...
Am sa mai vin daca nu-i bai.

izidor spunea...

catalin: nu cred ca PNL e partidul moral prin definitie care s-a inchis in camera opozitiei din respect pt alegatorul sau. pnl a jucat ca si celelalte partide la toate capetele posibile, dar a avut niste pretentii nerealiste, probabil voit nerealiste de la un moment dat, in negocierea cu pdl, si a fost gata de o alianta cu psd care a cazut, cum zicea fenechiu in seara asta, din cauza tradarii lui geoana. vom afla mai multe zilele urmatoare.
nu cred ca pnl-ul va constitui un solid bloc de dreapta pe viitor. cred ca va intra la apa. un pnl care guverneaza cu clare masuri sociale si ia 18%, in opozitie scade sub 10%. parerea mea

izidor spunea...

Attila sau Fanele: bine venit spagatu. vin io cu flying tigeru mieu si plecam cu caravana prin tara.